Trots att Somalia straffar personer enbart på grund av deras sexuella läggning så har Migrationsdomstolen beslutat att utvisa 19-årige Ahmed Abdi från Sverige.
Beslutet har väckt stor vrede bland hans vänner och samband med Pride i Umeå i september lyftes det hot Ahmed Abdi står inför och nu har kampanjen intensifierats. En grupp på Facebook samlar in pengar till advokatkostnader och lördag den 24 oktober genomförs en demonstration till stöd för Abdi.
Ahmed Abdi flydde som 15-åring från Somalia och kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Han flydde från sitt land för att han fruktade att dödas på grund av sin sexuella läggning. Efter tre år har beslutet kommit där Migrationsdomstolen menar att hans berättelse inte är trovärdig.
Abdi själv säger att han fruktar för sitt liv om han tvingas återvända och nu har hans pojkvän, som kallas Patrick i bland annat tidningen Folkbladet, fått hjälp av en advokat för att gå igenom asylhandlingarna och få ett verkställighetshinder.
I samband med den stora mängd flyktingar som nu kommer till Sverige har Migrationsverket låtit meddela att man inte kommer kunna verkställa utvisningen av Abdi just nu, vilket har gett honom och hans vänner en tidsfrist för att skapa opinion.
Migrationsverket har beslutat att skicka vår vän Ahmed Abdi till en säker död i Somalia. Det strider mot FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och är helt oacceptabelt.
I Somalia avrättas homosexuella och transpersoner antingen av militärmilisen Al Shabab eller av folkmobbar. Avrättningarna sker ofta genom stening till döds.

Så skriver ”Abdis vänner” och får stöd av bland annat RFSL Umeås Newcomers, Ögonblicksteatern och Refugees Welcome i Umeå.
Insamlingen till att täcka advokatkostnaderna hade fram till den 15 oktober nått 18 540 kronor. Mer information om hur du kan stödja arbetet för att rädda Abdi undan utvisning finns på gruppens Facebooksida