Servitör trakasserad på jobbet – DO tar fallet till domstol

För första gången går Diskrimineringsombudsmannen till domstol med ett ärende som rör trakasserier mot en person på grund av könsöverskridande identitet.

”Bryter man normen straffas man”

Det handlar om en restaurang i Malmö som kontinuerligt ifrågasatt och trakasserat en av sina anställda på grund av hens sexuella identitet. Frank Berglund är vice ordförande för RFSL ungdom, enligt honom är det vanligt att transpersoner känner sig utsatta på arbetsplatsen.

– Transpersoner är en väldigt osynliggjord grupp, samhället har koll på homo och bi, men inte på normer kring kön, säger Berglund till QX.

– Man förutsätts att följa normerna efter det kön man tilldelats vid födseln, gör man inte det kan man ”straffas” på olika vis. Exempelvis genom trakasserier eller våld.

Blev utskrattad och trakasserad

Enligt anmälan ska arbetsgivaren exempelvis klankat ner på servitören eftersom hen bar smink och ”såg ut som en kvinna”.

Personen ska ha sagt ifrån och uttryckt att denna tuffa jargong inte var ok, men blev då enbart utskrattad och ignorerad av både chefer och kollegor. Detta ledde till att hen tvingades avsluta sin anställning.

Nu driver DO fallet till domstol, de hoppas på att domen ska bli prejudicerande, vilket innebär att den kan bli vägledande för kommande liknande domar, detta rapporterar Sveriges Radio.

– Många tänker att det inte är lönt att anmäla missförhållanden, så mörkertalet är stort. Men om den här arbetsgivaren döms tror jag att fler skulle våga stå upp för sina rättigheter, det vore en seger, säger Berglund.