Sveriges första Lucia kan ha varit man

När intendenten Anders Jansson på Kulturen i Lund letade igenom föreningens bildarkiv hittade han något märkvärdigt. Två bilder på Lucior från 1870-talet. Men det var inte två kvinnor i ljuskrona och vit klänning, utan två män.

Studerande Brag såsom Lucia 1875”, så står det på en av bilderna som Jansson hittade i arkivet. Även den andra bilden, som är tagen några år senare, föreställer en man i full Lucia-klädsel.

Studenter påbörjade traditionen

Fyndet är speciellt eftersom det är två män som valts till Lucior, och inte två kvinnor såsom nutida traditioner vanligtvis slår fast ska vara normen.

Bilderna är tagna i samma veva som Luciafirandet kom till Sverige, och det var just studenter från Lund och Uppsala som var Lucia-pionjärerna.

Det är vidare inte särskilt egendomligt att det är två killar som är Lucia under denna tid, på 1870-talet fick inte kvinnor studera vid Lunds universitet, och därför blev det naturligt att två män fick sätta ljuskronan i håret, detta rapporterar Sydsvenskan.

– Det är få högtider som väcker så mycket känslor som lucia. Men den har inte alltid sett likadan ut och nu kan vi se att den i början var vad vi idag kanske skulle anse som modern och normbrytande, säger Anders Jansson till Sydsvenskan.