Stor intervju: Amir vill bli Iraks första homosexuella premiärminister

Amir kom till Sverige i februari, han har vigt sitt liv åt hbtq-rättigheter och har blivit en röst för homosexuella i hemlandet.

Efter endast en månad i Sverige lanserade han IraQueer, en mötesplats där hbtq-personer i främst Irak kan få information, stöd och vänner. Det kan handla om något så primärt som: Vad är homosexualitet eller finns det andra som är gay?

– Det kryllar av missuppfattningar om homosexuella i Irak, exempelvis att det skulle vara en västerländsk export som egentligen inte finns, ni i väst har uppfunnit det och spridit det till Irak i samband med kriget 2003. Med IraQueer vill jag visa att vi finns, vi är dina syskon, dina kollegor och vänner, vi är gay och kräver full jämställdhet.

I Irak pratar ingen om homosexualitet, det finns ingen information om hbtq, det finns inte ens ett vettigt ord för homosexuella, enbart västerländska skällsord såsom faggot eller pervert.

Amirs mamma och syskon är ok med att han är gay, men den yttre familjen, kusiner, farbröder och farföräldrar hotar honom dagligen till livet. Amir arbetade tidigare med människorättsorganisationer i Irak, men med tiden skiftade hans fokus mer mot att hjälpa hbtq-personer, det fick hans omgivning att se rött.

– Jag är bannlyst från flera städer och finns på en svartlista. Jag skulle absolut bli arresterad om jag återvände till Irak.

För att läsa den kompletta intervjun med Amir kan du klicka på QX:s tidning här nedanför: