Gay och grön – Mårten siktar på att bli språkrör

– I dag måste Miljöpartiet förmedla rödgröna kompromisser, och då är det svårt att göra den gröna rösten hörd. Vi har ett stort jobb framför oss med att kommunicera en renodlad grön politik, och jag tänker vara den gröna röst som partiet behöver.

Mårten är 24 år och bor i Göteborg, sedan 2010 har han varit politiskt engagerad och nu siktar han på att bli nytt språkrör för Grön Ungdom, redan nu på lördag är det dags för röstning.

– En av de frågor som jag brinner starkast för är global solidaritet. Sverige är ett rikt land och vi tar oss stora friheter med utsläpp och producerar vapen. När folk sedan flyr från länder på grund av klimatförändrar och krig stänger vi dörren. Så får det inte vara.

Du är ju också gay, vad vill du göra för hbtq-communityt om du blir vald?
– Det är bra att regeringen utreder hur familjepolitiken kan moderniseras. Men nu måste det landa i konkreta förslag om fler vårdnadshavare och en föräldraförsäkring för alla familjer.

– Jag vill att alla lärare ska ha utbildning i normkritisk pedagogik, så när någon säger: Jävla bög, i klassrummet kan läraren tryggt ta en diskussion om det, och inte undvika frågan totalt.