Fabian Maamari är storbloggaren som lämnade Sverige för kärleken till Avi Hay, en judisk kille i Israel. För Fabian Maamari innebar det att bryta mot många förutfattade regler med sin kristna tro och sina rötter i Libanon. Länderna har en konfliktfylld historia sinsemellan, något som också påverkar innevånarnas syn på varandra.
– När jag och Avi kom ut på Facebook med en bild på oss tillsammans, en libanes tillsammans med en israel blev det reaktioner, berättar Fabian Maamari.
Han säger att det var spännande, men att kommentarerna övervägande var positiva, i synnerhet från deras familjer. Han tror att deras öppenhet på sociala medier bidrar till att motverka hat och fördomar.
– Det rullar på bra. Nu bor jag i Tel Aviv tillsammans med min pojkvän. Hans familj har haft en öppen famn. De enda negativa kommentarerna jag har fått har varit mejl från vissa araber som säger att jag är en förrädare till deras folkslag. Det finns så mycket okunskap så jag vill fokusera på det positiva och kärleken, säger han.

Fabian och Avi vid arrangemanget under tisdagen lett av Udi Tzvieli

På tisdagskvällen medverkade Fabian och Avi vid en fullsatt paneldiskussion på Teater Lederman om hbtq-frågor ur ett svenskt, israeliskt och libanesiskt perspektiv. Han tycker det är viktigt att lyfta de olika förutsättningarna som finns att leva öppet som hbtq-person i Mellanöstern.
– Jag har exempelvis fått visum tack vare min pojkvän. Det skulle aldrig hända i ett annat land i den här regionen, konstaterar Fabian Maamari.

Vid panelsamtalet som var det andra arrangerat av Udi Tzvieli och Daniel Sallmander med stöd av israeliska ambassaden och turistbyrån framfördes även sånger på hebreiska och svenska av Nils Harning och den oscarsnominerade kortfilmen AYA visades. Fler liknande arrangemang planeras framöver.