Staden Oxford i Alabama, med omkring 21 000 invånare, godkände precis en förordning som godkänner att transpersoner kan få böter, eller hamna i fängelse, om de använder offentliga toaletter vars könsindelning inte matchar det ön som står i födelsebeviset.

Förordningen har införts ”för att medborgare ska ha rätt att känna sig trygga och slippa obekväma situationer i omklädningsrum och på toaletter”.
Motiveringen fortsätter ”Publika platser där könsindelning råder skapar tillfällen där brott mot enskilda individer kan begås, så som voyerism, exhibitionism, övergrepp och där överfall kan ske.”

Transpersoner som bryter mot denna förordning kan alltså straffas med böter på 500 dollar (ca 4000 kr) eller hamna i fängelse i sex månader. OM personerna ifråga inte genomgått könskorrigering och fått ”könsboxen” ändrad på födelsebeviset.

Kommunfullmäktige Steven Waits menar att den nya förordningen införts för att skydda ”våra barn och kvinnor”, och inte för de 0,3 procent av invånarna som identifierar sig som trans.