För första gången kommer en representant för HBT Socialdemokraterna
vara huvudtalare vid en av Socialdemokraternas och LOs 1 maj-friande.
Det är förbundsordföranden Sören Juvas som talar i Museiparken klockan 15.00.
På QX fråga varför en skall gå med i ett 1 maj-tåg i år svarar Juvas.
– Som HBTQ person skall man gå med i Socialdemokraternas 1 Maj tåg för att ta ställning
Mot förtryck och för en värld med plats för alla.
– Vad kommer ditt tal handla om?
– Jag kommer tala om den svenska modellen och om att LGBTI* ingår i den, svarar han. Jag kommer även tala om sysselsättning. Att rasism, fördomar och utestängande lagar är ett hot mot den gemensamma välfärden. Jag kommer tala om Europa och den politiska utveckling där man ställer grupper mot varandra och att den utvecklingen är ett hot dels mot de som blir drabbade, men också mot fundamentet i demokratin. Det är ett hot mot oss alla.
HBT socialdemokraterna har inte kommunicerat ut var man går med i de olika 1 maj-tågen. Men Sören Juvas berättar att många lokalavdelningar i HBTs har beställt in nya banderoller och planerar att gå med dessa. Så håll utkik om du vill gå med under HBTQ-flagg.
Vänsterpartiets HBTQ-Vänstern kommer att ha egen del i Stockholm och i Malmö går de med ”regnbågskärra för barn och en banderoll” från Möllevången till Stadsparken där bland annat öppet lesbiska oppositions-kommunalrådet Hanna Thomé liksom partiordföranden Jonas Sjöstedt talar.
I Norrköping talar EU-parlamentarikern, öppet lesbiska Malin Björk och i Sundbyberg kan du lyssna till Stå Up-komikern Pernilla Hammargren som 10.30 häcklar klassamhället i Vänsterpartiets lokaler innan alla tar T-banan in till demonstrationen i Stockholm.