På tisdagsmorgonen möttes elever och personal av en hög med aska på Hagagymnasiets skolgård i Norrköping. Någon eller några hade knäckt flaggstången och tagit ner regnbågsflaggan för att sedan sätta eld på den, kvar blev bara aska.
– Det var en obehaglig syn och det känns jättetufft eftersom att vi vet att flera av våra elever var stolta över flaggan, säger gymnasiechefen Anders Palmgren.
Alla kommunala gymnasieskolor i staden regnbågsflaggar just nu inför Norrköping pride till helgen. Men Hagagymnasiets flagga fick bara sitta uppe en dag och även De Geergymnasiet drabbades av en incident i går, då en mindre regnbågsfärgad pappersflagga, som utsmyckade en staty, brändes upp.
Skolpersonalen informerades om att ta upp händelsen med eleverna och även Hagagymnasiet har vidtagit åtgärder.
– Vi vet att några elever upplever situationen som hotfull och att det här är riktat mot dem. Händelsen är polisanmäld och vi har tillsatt en krisgrupp och kopplat in elevhälsan, säger Anders Palmgren.
Vet ni vem eller vilka som ligger bakom?
– Tyvärr vet vi inte det, vi har inga kameror och det är dumt att spekulera. Eftersom att vi alltid har en regnbågsflagga hängandes inne på skolan och ingen har vandaliserat den, så tänker man ju att det inte är någon av våra elever som ligger bakom.
Skolan har nu satt upp ytterligare en regnbågsflagga inne på skolan.
– Vi fortsätter att arbeta med hbtq-frågor, som just nu känns viktigare än någonsin.

Norrköping Pride pågår för fullt och programmet hittar du via länken intill i QX GayMap

Prideflaggningen i DeGeer-skolan