Förslaget röstades igenom redan i februari. Men först igår klarade landets premiärminister Matteo Renzi av en förtroendeomröstning i parlamentets underhus. Idag genomfördes den slutgiltiga omröstning som ledde till att lagen nu är en verklighet, med röstsiffrorna 372-51.

– Det här är en dag värd att fira för många. För alla som äntligen känner sig hörda, för de som inte har kunnat sova, för de som inte kunde vänta längre. Vi vänder blad till det Italien som vi vill ha, vi gör det med ödmjukhet och mod. Vi gör det nu för att Italien inte kan fortsätta att skjuta upp allting, skriver premiärminister Renzi på sin Facebook sida.

Han tillägger att lagar är till för människor och inte för ideologier. Tidigare försök att legalisera samkönat partnerskap har blivit nedslaget av konservativa följare av den katolska kyrkan som har ett starkt inflytande över de italienska folket.

Trots att det är ett stort kliv framåt har landet långt kvar att gå. Lagen har blivit kritiserad för att falla platt i jämförelse med andra EU-länders lagar för HBTQ-personers rättigheter. Bland annat saknas fortfarande rättigheter för personer i samkönade par att adoptera sin partners barn.