Efter en vecka med tusentals tillresta Eurovision-fans är det lätt att tro att homo-bi och transfobi inte längre existerar i Europa! Men den vackra illusionen med de tusentals fredligt flaggviftande uppmärksammas runt om i Sverige genom IDAHOT-dagen den 17 maj.
I år har de internationella arrangörerna valt att välja temat: ”Global Celebration of Sexual and Gender Identities”. ”Snarare än att begränsa sig till epiteten homo, bi och trans”, vill arrangörerna att dagen skall visa upp en ”fantastisk mångfald som speglar mänsklighetens många facetter av sexualiteter, könsidentiteter och könsuttryck.”
I Sverige sker detta bland annat i Stockholm då en lång rad hbtq-organisationer samlas på Sergels Torg klockan 18.00 för en Kiss In – eller Make Out-manifestation till toner av Feministas Acidas Rrriotsamba. Saknar du partner att kyss så kan det fixas vid en ”match up”-station!
Efter den glädjefyllda manifestationen på Sergels Torg fortsätter arrangemanget på RFSL Huset där det blir underhållning och mat och dryck mellan 19-23.
En av de arrangerande är kulturföreningen Tupilak som dagen efter, på onsdag, har ett Post-IDAHOT evenemang på Fistahood House vid Ropsten. Och Vänsterpartiet uppmärksammar dagen genom att den 17 maj ha ett panelsamtal på ABF-Huset lett av Helena Sandström Cruz med Pia Laskar forskare, Hans Linde riksdagsledamot (v), Samuel Girma, Black Coffee HBTQ, nätverk för svarta HBTQ-personer och Ida Ali Lindqvist, journalist och ledarskribent på Dalademokraten.
I Halmstad står kommunen tillsammans med RFSU och RFSL Halland liksom Halmstad Pride värdar för en eftermiddag och kväll i kulturens tecken. Teaterföreställningen Backstage of the mind…, föreläsning med David Ella Lundberg liksom livemusik med Lysistrate och Ella Music Academy. Allt på Nolltrefem.RFSL i Linköping lyfter hatbrott med Anneli Svensson från Hatbrottsjouren vid ett evenemang på Stadsbiblioteket och i Östersund är det på Jämtfaldshuset som det samlas till fika kring regnbågsflaggan.