Efter att gayklubben Pulse utsattes för ett terrordåd i natt klockan 02, lokal tid, där 50 personer dödats och drygt 50 först till sjukhus kommenterar nu RFSLs förbundsordförande dådet.
– Än en gång upplever vi hur hat och våld tränger sig in i vår vardag. För de personer som gick ut till Pulse i går var det en vanlig lördagskväll tillsammans med vänner som i ett ögonblick förändrades när en våldsman öppnade eld, säger Frida Sandegård,.
– Motivet för dådet är ännu oklart men att ett välförberett dåd riktas mot en gayklubb skapar förstås oro och rädsla. Vi tänker idag på offren och deras anhöriga. Om dådet är ett hatbrott mot hbtq-personer så visar det att arbetet för rätten att leva i trygghet och för att stärka hbtq-personers rättigheter inte är något som går att ta för givet, säger Frida Sandegård.
Från RFSL hoppas man att dagens dåd inte skall leda till att rädsla sprids i hbtq-värdlen,
– I Sverige, liksom i USA, pågår under sommaren flera pridefiranden. Kampen för hbtq-personers rättigheter och vår möjlighet att fullt ut vara en del av samhället är inte över. Vi vill uppmana alla att stödja deras lokala pridefirande genom att besöka det och delta i de olika aktiviteter som arrangeras, säger Magnus Kolsjö som är förbundets vice ordförande.
Mannen som utförde massmordet på gayklubben är den 29-årige Omar Mateen.

Läs även: Terrordåd på gayklubb i Orlando. Omkring 20 döda.