Ardeshir Bibakabadi är ordförande för hbtq-föreningen Homan. Han föreläser i skolor om hbtq och islam, och möts ofta av hot från elever han talat inför. När QX ringer upp honom är han fortfarande i chock över händelserna i Orlando.
– Jag var själv där för två månader sen med min pojkvän. Jag är chockad. Men med min egna erfarenhet av hatet som finns mot homosexuella så är jag tyvärr inte förvånad att det här hände.

Bibakabadi som precis firat West Pride säger att det kommer som ett slag i ansiktet. När något som handlat om kärlek och glädje ska avslutas med den här nyheten.
– Hbtq-människor i Mellanöstern är redan jätterädda och fruktar för sina liv. När det här händer och vissa aktörer i den muslimska världen hyllar dådet kommer de aldrig våga leva öppet.

När vi frågor hur dådet påverkar hbtq-muslimer i Sverige så säger han att han fortfarande är för chockad för att kunna analysera eftereffekterna.
– Jag har så mycket känslor för människorna som har mist sitt liv. Sverige och USA är inte så olika. Vi har precis som dem misslyckats med integrationen. Alla måste få en chans att komma in i samhället. Vi måste ställa krav på att alla accepterar våra mänskliga rättigheter. Det är ett högt pris att betala för att en person inte har kommit in i samhället.

Han menar att det är upp till politiker och myndigheter att motverka radikaliseringen i Sverige.
– De måste satsa pengar på ideella föreningar som försöker skapa samhörighet och förståelse, och inte på religiösa organisationer som vill förmedla ett föråldrat synsätt. Mänskliga rättigheter och hbtq-frågor är jätteviktiga, och det är deras ansvar att backa oss.

I frågan om hur han tror att det här kommer att påverka de kommande svenska Pride-festivalerna säger han att det lika väl skulle kunnat hända i Sverige.
– Jag hoppas att det kommer läggas mer fokus på heder och hedersrelaterat våld, som det här faktiskt handlar om. Gärningsmannen blev kränkt när han såg två män kyssas, och ville skrämma homosexuella. Det här kommer få oss att bli mer vaksamma. Men också att manifestera ännu mer för kärleken. Jag sätter gärna mitt liv för det de här frågorna. Jag vill att hela världen ska se min kärlek.

Bibakabadi menar att en viktig del i arbetet är att Pride-festivaler börjar ta plats i invandrartäta områden.
– I vårt segregerade samhälle måste Pride även finnas där.