Robert Hannah om tumultet under Istanbul Pride

Stor tumult inträffade igår under Istanbuls Prideparad då polisen gick till attack mot deltagarna med tårgas och kalashnikovs. Paraden har hållits de senaste tolv åren men förbjöds tidigare i juni med hänvisningar till säkerhetsskäl. Hannah, som kom ut som homosexuell för tre år sen, var inbjuden som gäst och beskyddare av arrangemanget.

När QX når honom på telefon ska han precis stiga ombord på planet hem från Istanbul.

Hur var din upplevelse av tumultet?

– Det var kaos såklart. Jag var inbjuden som gäst tillsammans med en rad andra politiker för att sätta press på turkiska myndigheter. Min bild är att de skyller på säkerhetsproblem för att de inte vill ha Pride i landet. De valde att attackera de som stod upp för kärleken. Det fanns så många poliser på plats, de hade kunnat välja att skydda oss som ville gå i paraden och stå upp för mänskliga rättigheter. Istället valde de att gå emot oss.

Var du rädd?
– Jag var inte rädd för mig själv men för mina vänner i Istanbul Pride som trots sin rädsla ställde sig på torget med polisen emot sig. Det är en sak att gå i paraden på Stockholm Pride eller West Pride, men en helt annan att stå upp för mänskliga rättigheter när regeringen är emot en.

Under besöket deltog han också i ett Pride-mingel som hölls på det Svenska konsulatet i Istanbul.
– Jag måste säga att de gjorde en fantastiskt insats, man blev väldigt stolt över att vara svensk.

Hannah har nu ställt en förfrågan till Sveriges utrikesministern om hur de kommer att ta händelsen vidare.
– Jag förväntar mig att den svenska regeringen kommer att ta ställning emot det som har hänt. Jag kommer att gå nästa år igen, och då hoppas jag att fler svenska politiker väljer att delta.

Härnäst vankas det Pride i Skövde för Robert Hannah, en tillställning som garanterat blir lite lugnare.