Det som skulle ha blivit den första Mideast Israel Pride någonsin meddelade mindre än ett dygn innan att paraden blivit inställd. Arrangörerna fattade själva beslutet i protest mot Högsta domstolen som på polisens begäran förbjudit paraden från att gå igenom stadskärnan.

Kärlekståget hade planerat sin rutt längs Beershebas huvudgata men enligt den lokala polisen skulle det bli för farligt.
– Det kan förekomma livshotande våld mot deltagarna om paraden går genom stadskärnan, skrev den lokala polisen i ett uttalande till stadsrådet.

Högsta domstolen föreslog då en alternativ Prideväg i ett avskilt område för att ”gömma” eventet. Vissa religiösa personer i stadsrådet hotade även med att avgå om inte rutten ändrades, anledningen var att den skulle passera ett flertal synagogor.

Organisatörerna ställde istället in paraden och anordnade en demonstration mot stadsrådet, polisen och homofobin i landet.

Polisen och stadsrådet har efter protesten berättat att beslutet om den ändrade Priderutten inte bara grundas i att undvika kränkning mot religiösa grupper. Utan också som en försiktighetsåtgärd efter en tonårstjej blivit knivhuggen till döds under en Prideparad i Jerusalem förra året.