Efter att hbtq-republikaner gått till hårt angrepp mot den plattform som det republikanska partiet skall gå till val på, gav partiets presidentkandidat Donald Trump svar på tal.
HBTQ-republikanerna tog till kraftord och kallade partiets nya hbtq-politik för den värsta på 162 år. Rörelsen är även oroad över den vice presidentkandidat som Trump utsett, den starkt värdekonservativa Mike Pence. Pence har under sin politiska karriär varit konsekvent motståndare till såväl äktenskap, hatbrottslagstiftning, anti-diskrimineringslagar som upphävandet av ”don’t ask, don’t tell”-regeln som förhindrade hbtq-personer att vara öppna inom försvarsmakten.
Vid sitt stora tal i natt valde Donald Trump att istället för att svara på kritiken, rikta blickarna mot andra anti-homosexuella ideologier.
”Som er president, kommer jag göra allt som står i min makt för att skydda våra HBTQ-medborgare mot våldet och förtrycket från en hatfylld utländsk ideologi”.
Uttalandet möttes av applåder och Trump avvek för en gångs skull från det annars ordagrant upplästa talet med att säga: ”Som republikan blir jag mycket glad över att höra att just ni jublade för det jag sa.”
Med detta sätt att tackla hbtq-kritik följer Trump de europeiska högerpopulistiska partiernas strategier. Partier som varit och är hårdföra motståndare till bland annat äktenskap för samkönade par och djupt skeptiska till anti-diskrimineringslagar och åtgärder för att synliggöra olika sexuella identiteter och könsuttryck. Men partier som när de kritiseras för sin negativa hållning, likt nu även Trump, lyfter fram att de är mot våld mot hbtq-personer och pekar på det ”utländska”, med en tydlig anspelning på ”muslimer”, som de man lovar bekämpa.