QX har tidigare skrivit om makarna Igor och Martin från Malmö. Igor flydde till Sverige 2014 efter att ha blivit utsatt för misshandel och trakasserier på grund av sin sexuella läggning. Migrationsverket avslog hans asylansökan och efter följde en lång kamp med advokater och överklagande, med hopp om att Igor skulle få stanna i Sverige.

Kampen gick förlorad och för två veckor sen tvingades Igor att lämna sin man för att återvända till Serbien för ett liv där hot och trakasserier har blivit till en vardag.
– Det var fruktansvärt. Jag fick inte ens säga hejdå till honom, de sa att jag var en säkerhetsrisk, berättar en märkbart förstörd Martin.

Nu bor han själv i deras gemensamma lägenhet i Malmö med deras två chihuahua-hundar Sakhe och Didi.
– Det är hemskt att se hur mycket hundarna saknar honom. De går runt och letar efter honom och sitter väntandes vid dörren. Man ser på dem hur deprimerade de är av att han är borta.

Efter Igor kom tillbaka till Serbien har han bott hos sina föräldrar men vågar knappt lämna huset.
– Jag är rädd för att gå ut och oroar mig alltid för att något ska hända. När jag gick till affären skrek folk glåpord efter mig. De sa att jag var en äcklig bög och att jag fick dem att må illa, berättar Igor.

Eftersom hans läggning är känd i hans hemstad så vill ingen anställa den utbildade labbteknikern.
– Det är omöjligt för mig att få ett jobb här, ingen vill anställa en öppet homosexuell person. Eftersom jag inte kan tjäna några pengar så måste min man försörja mig från Sverige, vilket är tufft för honom med räkningar och extra kostnader för advokaten från när vi överklagade till Migrationsöverdomstolen, säger Igor.

Paret är båda i chock efter separationen och gör allt för att Migrationsverket ska behandla Igors ansökan om uppehållstillstånd med anknytning till Martin så fort som möjligt.
– Det är lag på att det max får ta nio månader men de förväntar att det kommer ta 15-18 månader innan vår ansökan kan behandlas. Jag är orolig över vad som kommer hända med Igor om han tvingas vara där så länge. När jag försöker ringa Migrationsverket för att fråga hur det går så svarar dem inte eller lägger på luren, säger Martin.

Igor blev diagnostiserad med Latent TBC i början av sommaren, det är ett livshotande tillstånd utan rätt behandling vilket han inte har råd med i Serbien. Den 1 september har han en läkartid i Sverige för att ta fler tester, men den kommer han att missa.
– Min hälsa är inte bra, den påverkas av stressen. Jag är orolig eftersom jag inte vet hur länge jag måste vänta innan jag får åka hem till Sverige.

Det värsta säger paret är ovissheten om när de ska återförenas.
– Jag saknar min man och mina hundar så mycket, men jag är fast här. Jag gråter mig ofta till sömns. Det är en otrolig smärta att sakna någon så mycket, säger Igor.