Bilden från 1979

På onsdagsförmiddagen samlades några av de som var med 1979 då Socialstyrelsens trapp på Linnégatan 87 i protest mot att homosexualitet klassades som psykisk sjukdom.
En aktion som omedelbart gav resultat. Den då nyblivne generaldirektören, Barbro Westerholm kom ner för att möta ockupanterna.
– Jag blev hånad av DNs dåvarande chefredaktör Svante Nycander som kallade mig en ”Pastor Jansson” eftersom jag som nytillträdd inte hade några direkta åsikter att framföra, berättar hon under plåtningen. Så när detta hände, så kände jag direkt att här hade jag något att ta ställning för och som jag ville göra något åt.
Barbro Westerholm lyckades på mindre än ett halvår ta bort sjukdomsklassificeringen. Inte helt utan motstånd från Socialstyrelsens byråkrater.
Att hon då och nu idag ser nöjd ut handlar säkert just om att detta blev startskottet för en lång och tydlig kamp som idag fortsätter med hennes plats i riksdagen på liberalernas mandat.
Vid plåtningen under onsdagen hade totalt fem personer samlats ihop. Kjell Rindar, Ulf Martens, Solweig Löwgren, Elsebritt Gulbaek och undertecknad som då var på plats även för att spela in händelserna för lokalradiostationen Stockholm Gay Radio. Och på bild fanns även avlidne Haacan Fagerström med, även han en mångårig kämpe för homo/hbtq-personers rättigheter!
Elisabeth Ohlson-Wallin stod bakom kameran.

Läs mer om händelsen på QX.se


Lyssna till Sveriges Radios reportage om händelsen