Den katolske ärkebiskopen Diarmuid Martin kommer inte att skicka fler blivande präster för att utbildas på St. Patrick’s College i Maynooth efter anklagelser om att det finns en utbredd gay subkultur på skolan.

Gaykulturen som Martin refererar till har lyfts fram av anonyma brev och blogginlägg där studenter på skolan anklagar andra för att använda gay-appen Grindr.

Ärkebiskopen kritiserar inte bara användarna av appen utan även de anonyma tipsarna.
– En kultur med anonyma tipsbrev är giftig och tills det är utrett skickar jag hellre mina lärlingar till en annan skola, säger Martin i en radiointervju med RTE News.

Till RTE säger han även att myndigheterna i universitetsstaden Maynooth måste hitta ett sätt som låter de anonyma tipsarna träda fram med bevis för att styrka anklagelserna.
– Det finns anklagelser från olika håll, en är att det finns en homosexuell kultur och att studenter har använt en app som heter Grindr. Användandet av appen är olämpligt för elever, inte bara för att de utbildas för att leva celibat som präster, utan också för att Grindr främjar promiskuös sexualitet, säger Martin.

St Patricks College har i en kommentar till Irish Times slagit ifrån sig anklagelserna.
– Det finns inte några konkreta eller trovärdiga bevis för att det finns någon ”aktiv homosexuell subkultur” bland eleverna. Såsom det tydligt anges i seminariets regler kommer studenter som främjar eller är inblandad i ett sådant beteende bli ombedda att lämna utbildningen.