Malmö Pride kunde i lördags glädjas av rekordmånga deltagare i Prideparaden. Men det var inte bara en glädjefest, under paraden inträffade två oberoende attacker mot deltagare.

Freja Lindberg
är en välkänd queeraktivist som är i Malmö för att delta i en paneldebatt med Saga Becker på Pride House imorgon. Under lördagens Prideparad gick hen med sina vänner och på Bergsgatan och i höjd med Möllevångstorget blev hen misshandlad av en åskådare.
– Jag gick i paraden och helt plötsligt får jag en läsk hälld över mig från trottoaren. Min vän såg vem det var så jag sprang ikapp personen för att konfrontera honom och fråga varför, berättar Freja.

Personen som Freja beskriver som en cis-man besvarar konfrontation med nervärderande kommentarer och skällsord.
– Han kallade mig för hora, fitta och sa att han skulle knulla mig så att jag inte skulle kunna stå upp på en vecka, varpå jag säger åt honom att han ska dra och att jag inte vill ha med honom att göra.

Mannen fortsatte den verbala misshandeln och Freja knuffade honom på bröstet.
– Han började slå mig i ansiktet med sina knytnävar och när min vän sprang fram för att backa upp mig så slog han min vän med så hårda knytnävsslag att hen fick en blackout och föll till asfalten.
– Personer i omgivningen försökte få bort oss från platsen och ställde sig på förövarens sida. Det känns obehagligt att vi inte blev uppbackade. Efteråt har jag hört att många hade tänkt att de skulle ingripa men inte gjorde det för att det var för obehagligt, säger Freja.

Vittnen till händelsen kontaktade polis på plats som snabbt kunde identifiera mannen men inget gripande inträffade.
– Jag känner mig skitförbannad på cis-män och polisen. Jag hade gärna sett att de hade gjort mer. Mitt förtroende för polisen som transperson är otroligt lågt. Jag har varit med om flera liknande händelser och de har aldrig tagit mig på allvar.

Under Prideparaden ska även en förbipasserande bil ha vevat ner rutorna och kastat ägg på deltagare som gick i läderutstyrsel och träffat en person.

Malmö Prides ordförande Filip Filipek ser dystert på händelserna.
– Att vi riskerar att vara med om sådana här saker bara genom att gå igenom en stad visar på symptom från samhällets normer som begränsar vår individuella frihet, säger Filipek till QX.

Till nästa år kommer Malmö Pride att arbeta ännu mer med säkerheten kring paraden.
– Det är problematiskt eftersom ett stort offentligt event aldrig till 100 procent kan skydda sig mot personer som vill någon illa. Men vi kommer att jobba förebyggande och ha en dialog med polisen samt mobilisera fler volontärer inför nästa år, säger Filipek.

QX har försökt nå Malmöpolisen ett flertal gånger utan att lyckas.