Den 4 augusti attackerades Uganda Pride i en polisräd på nattklubben Venom i Kambala. Där hade ett hundratal personer samlats för att kröna Mr och Mrs Pride. Deltagare från eventet vittnar om grovt polisvåld och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
– Polisen hade med sig civilklädda poliser som pekade ut homosexuella män och transpersoner. Det var hjärtskärande när de sexuellt trakasserade transpersoner genom att ta på deras kön och bröst för att ”fastställa” om de var män eller kvinnor. Flera transkvinnor kastade bort sina peruker för att undvika att bli identifierade och trakasserade, skriver Kuchu Times.

Flera personer greps och resten hölls instängda på klubben av polisen. Svenska musikern Petter Wallenberg som var på plats skriver på sin Facebooksida att polisen lät fotografera samtliga deltagare, en vanlig taktik i Uganda för att lokala medier ska kunna hänga ut hbtq-personer. En person skadades allvarligt när hen försökte fly undan polisen genom att hoppa från sjätte våningen.

Landets etikminister har hotat att stoppa alla framtida evenemang. I ett uttalande säger han att han även kan uppmana allmänheten att ta till våld mot Pridedeltagare. Nu har Uganda Pride valt att ställa in det som återstår av festivalen.
– Medan etikministern svär att han ska stoppa oss vet vi i hbtq-communityt att kampen för våra rättigheter måste fortsätta. Basala mänskliga rättigheter däribland att fira under Prideveckan gäller oss. Polisen hade ingen rätt att stoppa ett event på en privat klubb och brutalt angripa deltagarna. Världen måste säga ifrån, säger människorättsaktivisten Kasha Jacqueline i ett pressmeddelande.

Efter det inställda firandet rapporterar Petter Wallenberg att Pride fortsätter, under jorden.
– Efter staten och polisens räd växer en gräsrotsrörelse i protest. Människor organiserar sina egna små Prideprotester och går ut i sociala medier under kampanjen ”Uganda Pride still stands”. Världen måste se och stötta kampen som dessa hjältar går igenom för att bli erkända som människor, skriver Wallenberg på Facebook.