Andrew kom till Sverige för att spela fotboll. När kontraktet gick ut stod han handfallen och sökte asyl men fick avslag. Efter sin tid i Sverige har han kommit ut och är helt öppen med sin läggning, det har även nått Liberia. Där finns det en arresteringsorder för Andrew, homosexualitet är nämligen olagligt och straffbart med minst 10-års fängelse.

Han fick avslag på sin asylansökan trots hotbilden i hemlandet. Avslagsmotiveringen från Migrationsverket påminner om många andra hbtq-flyktingars.
– Migrationsverket menar att han inte har kunnat utveckla och berätta om sina inre tankar när han fick insikt om sin sexuella läggning, säger Stig-Åke Petersson som är Andrews ombud.

Idag var RFSL Stockholms ordförande Andrés Esteche och hälsade på Andrew på förvaret i Märsta. Syftet med besöket var att visa stöd och få en uppfattning av hur han mådde under de svåra omständigheterna.
– Precis innan vi fick träffa honom hade polisen varit där. De sa att de hade en flygbiljett till honom tillbaka till Afrika imorgon bitti och frågade om han skulle bli våldsam eller göra motstånd. Han var gråtfärdig under hela mötet, han satt grät och skakade, säger Esteche.

När QX når Stig-Åke på telefon väntar han på ett samtal. Det är ett viktigt samtal som kommer att avgöra om Andrew kommer att sitta på planet imorgon eller inte.
– Jag har ägnat hela dagen åt det här. Det jag har gjort kallas för verkställighetshinder eftersom det finns en arresteringsorder på honom i Liberia. Migrationsverket har idag skickat den till domstolen som en komplettering till överklagandet. Jag har bett dem att inte verkställa utvisningsbeslutet innan de har tittat på det, det beskedet kommer någon gång under eftermiddagen, säger Petersson.

På frågan om vad som händer om domstolen bestämmer sig för att verkställa beslutet hörs en djup suck i telefon.
– Ja om han skickas hem får man bara be en stilla bön att det inte händer något när han landar på flygplatsen. Det är förjävligt. Grunden i alltihop är att man inte tror på att han är homosexuell. Det är horribelt med resonemangen man för, de pratar om att han inte redovisat den inre processen. Man kan inte behandla människor på det här sättet, säger Petersson.