Den finlandssvenske hbtq-aktivisten Kaj Heino avled natten till tisdag efter att ha förts till sjukhus på grund av svåra skador. Heino befann sig i en lägenhet i Stockholm och en man som befann sig på samma greps av polisen, misstänk för mord. Mannen anhölls av åklagare under tisdagsmorgonen, skäligen misstänkt för mord.


Misstankarna om att brott begåtts avskrevs under torsdagen.


Kaj Heino har under lång tid varit en känd aktivist i såväl Finland som Sverige. Han var ordförande i organisationen Seta i Vasa och även suttit som vice förbundsordförande i Seta. I Göteborg har han dels varit ordförande i RFSL och i SLM där han även till sin död satt i styrelsen. Han har inom RFSLs förbundsstyrelse arbetat med BDSM-frågor och han har suttit i Göteborgs stads HBTQ-råd liksom varit engagerad i West Pride.
Kaj Heino arbetade senast på gayvänliga baren Haket. Kaj Heino föddes 1971 på Kimitoön i Åbolands skärgård. Han blev 44 år.
RFSL hyllar Kaj Heino på sin Facebooksida:
” Listan på vad Kaj gjort för hbtq-comunityt kan göras mycket lång och han lämnar många vänner och medarbetare med tungt hjärta efter sig.
RFSL sörjer Kaj och det han kämpade för.”
SLM Göteborg hyllar honom i klubben SLM medlemmar på Qruiser

Minnesord kommer även på MSC Finlands Facebook-sida.
”Ord räcker inte för att beskriva den stora sorg jag känner, vi möttes bara för drygt en vecka sedan i Helsingfors.
Våra tankar går till Kajs släktingar, nära, kära och vänner. Kaj var hjärtligt person som alltid velat vara till hjälp för oss alla.
Sov gott min kära fetish-bror.
Esa, Ordförande, MSC-Finland Tom’s club”