Igår var Erik Toro på väg hem genom Gamla Stan efter att ha varit och lyssnat på några vänners spelning i Stockholm city. När han var vid Mynttorget vid Riksdagen kände han plötsligt ett slag på sidan av huvudet. Sedan gick det fort.
– Jag minns att jag skriker och får sparkar i ansiktet av flera silhuetter. Sedan kommer jag bara ihåg att jag låg med munnen och ansiktet i en blodpöl, och att jag skrek efter min pappa och min sambo.
Efter detta minns Erik bara fragment av vad som hände. Polis och ambulanspersonal var på plats för att prata med honom och föra honom till sjukhus.

Erik togs till Karolinska Sjukhuset där han undersöktes och röntgades. Hans näsa är helt knäckt på flera ställen, han har flera huvudskador, och problem med ett röra käken.
– Natten var omtumlande med massor med undersökningar av hela kroppen plus röntgen. Jag hade jäkligt ont i huvudet eftersom jag fått hjärnskakning. Det värsta var att inte veta om något mer hade gått sönder, och jag vet fortfarande inte om min käke spruckit någonstans. Min sambo var på plats och höll min hand hela tiden.

Eftersom Erik har kvar sin plånbok, dyra klädesplagg, nycklar och mobil så tror han att det inte var fråga om ett rån, utan ett hatbrott.
– Jag vet ärligt talat inte varför de gav sig på mig. Kanske för att jag är mörk. Kanske för att jag ser extra ”fjollig” ut med guldskor. Eller för att de bara ville ge sig på någon. De tog ju inget från mig så man kan inte säga att det var på grund av det. Det handlade endast om att slå ner mig.

Erik Toro har råkat ut för hot och våld förut, men aldrig så att han åkt in medvetslös på akuten.
– Jag läste att något liknande hade hänt för inte så länge sedan i samma område, och jag tycker att Gamla Stan har blivit läskigare kvällstid. Men jag tänkte som man gör, att det händer inte mig nåt.
– Jag har skrivit musik om mänskliga rättigheter och en öppen värld. Och låten If I pray handlar just om hatbrott. Så det känns ju typiskt att detta ska hända mig.

Nu är Erik hemma igen och läker medan hans sambo tar hand om honom.
– Han är ett otroligt stöd för mig och jag skulle inte klara detta utan honom. Vad vore livet utan kärlek?

Erik Toro driver projektet Unga Artister Mot Rasister och sprider starka budskap kring HBTQ-frågor genom sin musik. Han kallar din genre för ”budskapsmusik” eftersom den handlar om utanförskap, rasism och hbtq-frågor. Han har tidigare berättat att han blev mobbad som yngre för sin homosexualitet och vill med sin musik inkludera folk och sprida ett positivt budskap.Erik Toro