USA

Det är Buster the Bunny som i sin TV-serie beger sig ut på olika platser i världen. Därifrån skickar han små videohälsningar hem till sina vänner. I avsnitt ett drar han till Vermont, där han träffar en flicka som presenterar honom för sin mamma och mammans flickvän och sen äter alla middag ihop.
Detta upprör USA:s utbildningsminister Margareth Spelling så pass mycket att hon skrev ett brev till staligt finansierade TV-kanalen PBS:s ordförande Pat Mitchell och kräver att alla pengar som använts till att spela in Buster The Bunny genast lämnas tillbaka.

– Många föräldrar vill inte att deras barn ska utsättas för den livsstilen, skrev Spelling och Mitchell tvingades foga sig och dra tillbaka serien om kaninen.

Men vissa av lokala public service-kanaler tänker ändå visa den eftersom de i slutändan bestämmer vad som visas i deras kanaler. Bostonförankrade WGHB tänker t.ex visa serien som den är och inte heller lämna tillbaka några pengar för inspelningen.
Buster the Bunny riktar sig till barn i förskole/lågstadieålder och tar upp många ämnen förutom samkönade relationer:
– Den här serien handlar om barn som lär av andra barn. Vi har besökt barn som är muslimer, mormoner, ortodoxa. Barn som lever lantliv, och sådana som bor i staden. Barn till ensamstående och barn som lever med sina mor- eller farföräldrar, säger Jeanne Hopkins från WGHB, en av dem som arbetat med serien.
Buster besöker även indianer i ett reservat i Wyoming och träffar en latinofamilj i Los Angeles förorter under pregramserien.

Huruvida Buster the Bunny kommer till Sverige är okänt; men vi kan ju hoppas att Bananerna i pyjamas och japanska dussinserier någon gång får rucka på sig i tablåerna för något som Buster the Bunny.

Publicerad: 2005-01-31 00:00:00