I fredags genomfördes en anti-gayprotest mot svenska ambassaden i Vilnius och dess ambassadör Malin Kärre.
Den 16 maj höll hon ett tal i Litauens parlament inför IDAHO-dagen den 17 maj.
Enligt tidningen Baltic Times markerade hon den svenska ståndpunkten att mänskliga rättigheter även omfattar rättigheter för ”personer med icke-traditionell sexuell orientering”.
Ordförande för organisationen ”För ära och nation”, operasolisten Vaidas Vysniauska talade om att ambassadören ”sårade religiösa känslor” och menade att de ”dygder” som accepteras i Sverige kanske inte är godtagbara i Litauen.
Till helgen planeras Regnbågsfirande i Litauen med en offentlig manifestation på lördagen.
Idag meddelade dock myndigheterna i Vilnius att man inte tillåter en Pride-parad med hänvisning till allmän ordning.
EU har enligt Baltic Times beklagat förbudet.
Stadens beslut visar hur mycket som fortfarande behövs göras för att ändra beteenden och attityder gentemot diskriminerade grupper och för att understödja medvetenhet om mångfald, uttalade EU-kommissionen.
I förra veckan stoppade busschaufförer en reklamkampanj sponsrad av EU där hbt-personers rättigheter togs upp.
Vilnius borgmästare Jounas Imbrasas förbjöd igår EU:s anti-diskrimineringslastbil som turnerat i 19 medlemsländer att besöka Vilnius. Kampanjen ”För mångfald. Mot diskriminering” är en del av EU: s Mångfaldsår och som del av lastbilens aktiviteter under sitt besök i Vilnius skulle aktionen ”Vi är för livets alla färger” genomföras. Där skulle en 30 meters regnbågsflagga visas upp.
Även i detta fall motiverades förbudet med säkerhetsproblem meddelar ILGA-Europa. I samband med reklamkampanjen på stadens bussar meddelade han dock att ”vi motsätter oss offentlig uppvisning av homosexualistiska idéer i Vilnius”.

I den svenska ambassadens rapport om mänskliga rättigheter i Litauen från 2006 nämns speciellt HBT-gruppen. Ambassaden konstaterar att trots att man i lagen skyddar mot diskriminering på grund av sexuell orientering så utsätts hbt-personer ”likväl för diskriminering i samhället”.
Bland annat definieras äktenskapet som endast möjligt att ingå av en man och en kvinna. Könsbyte är inte tillåtet i Litauen och frågan är nu uppe i Europadomstolen. I rapporten noteras även den anti-gayrörelse som arbetar i landet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5141

Källa: Se tidigare artiklel

Publicerad: 2007-05-22 14:22:25