Prisbelönad

Svante Pääbo är idag 44 år, professor och bor i Leipzig där han är chef för evolutionär genetik.
Innan dess har han forskat i såväl München, Schweiz som vid Berkeley-universitetet i Kalifornien.
Han föddes i stockholmsförorten Bagarmossen och började sin universitetsutbildning i Uppsala. Där var han också aktiv i RFSL-avdelningen som då hette Uppsala Förening för homosexuella.
Det han gör? Jo isolerar DNA ur mumier och andra kvarlevor från en svunnen tid.
När gaytidningen Reporter träffade Svante Pääbo under hans forskning i USA i slutet av 80-talet, berättade han att han alltid drömt om att få bli egyptolog.
Det var på fritiden som Svante Pääbo fick påbörja sitt arbete med att samla in DNA från gamla mumier. Och att han lyckades i sitt arbete var en sensation.
När Reporter mötte honom var hans arbete vid Berkeleyuniversitetet slut och han var osäker på vart hans skulle ta vägen därefter.
– Skriv att jag gärna kommer till Sverige, sa han.
Men så blev det inte och Sverige gick miste om att få högkvalitativ forskning inom sina gränser.
I Dagens Nyheter konstaterar Hans Ellegren vid Uppsala Universitet att han bara blev erbjuden tillfällig anställning i Uppsala.
Så det fick bli München istället.
Men nu kommer han alltså tillbaks till Sverige för att ta emot det nyinstiftade Rubeckspriset och i Dagens Nyheter konstateras att hans forskning borde vara värt Nobelpriset. Om det inte vore så att det priset går till forskning som leder till praktisk tillämpning.
Men vem vet – kanske får Svante Pääbo hämta priset ur Drottning Victorias hand någon gång i framtiden!

Publicerad: 2000-10-14 16:39:09