”Jättepinsamt för Sverige”

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin gratulerar Norge till att dess regering nu lagt fram ett förslag om att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning.
– Det låter jättebra, säger hon till QX.se och med adress till den svenska regeringen säger hon om den socialdemokratiska valsegern i Spanien.
– Det är också fascinerade och intressant att det djupt katolska Spanien gått före och att Zapatero på ett så tydliga sätt klarade debatten om könsneutralt äktenskap i valrörelsen.
– Och det visar att politik spelar roll och gör skillnad, säger Sahlin.
Den svenska regeringen har valt att vänta till hösten med att lägga fram en proposition om könsneutralt äktenskap, trots att det finns en tydlig majoritet i riksdagen även i Sverige. Frågan är känslig eftersom regeringens minsta parti, kristdemokraterna, motsätter sig förslaget.
– Jag är hyfsat duktig på politik, säger Mona Sahlin till QX.se om regeringens motsättningar. På ena sidan står Fredrik Reinfeldt som har lovat att en proposition skall komma. Men så finns Göran Hägglund som har bundit sig vid ett ställningstagande emot. Jag har svårt att förstå hur regeringen skall krångla sig ur det här.
Om Norge har Mona Sahlin bara lovord.
– Norge är en förebild när det gäller miljöpolitik och äktenskapsfrågan, säger hon och lägger till om regeringen Reinfeldt.
– Om den här regeringen inte får ur sig ett förslag så kommer absolut den nya regeringen göra det efter nästa val.

Justitieminister Beatrice Ask lät tidigare idag hälsa QX.se via sin pressassistent att regeringen siktar på att lägga fram en proposition tidigast till hösten 2008.