Navratilova blir tjeck igen

Navratilova, 51, sa att hon även kommer att behålla sitt amerikanska medborgarskap, trots om hon förra året förklarade för Radio Praha att hon ”skämdes över det som händer i USA” under president Bush administration.
– Vi valde Bush, sa hon även förra året till tjeckiska dagstidningen Lidove Noviny. Och det är värre… Ingen valde en kommunistisk regim i Tjeckoslovakien.

I en krönika hon skrev 2006 i tidningen Gay People’s Chronicle uttalade Navratilova: ”Jag lämnade mitt hemland… för att leva i ett land där jag kunde vara fri att söka min dröm utan en ansiktslös och ondsint regims glasögon som bevakade alla mina steg, spionerade på min familj, kontrollerade mitt resande och konfiskerade nästan allt jag tjänade. Ironiskt nog såväl väljer idag mitt valda lands regering att i namn av demokrati och frihet bete sig på ett sätt som liknar den totalitära kommunistregim jag lämnade bakom mig.”

Navratilova har vunnit 18 Grand slams och spelat i 354 turneringar innan hon 2006 drog sig tillbaks. Hon planerar nu att startade en tennisskola för unga spelare i Tjeckien.