Den 19 mars skickade oppositionens ledamöter i riksdagens Civilutskott en uppmaning till utvalda borgerliga riksdagsledamöter att rösta för ett riksdagsinitiativ för att den vägen anta en lag, tros att regeringen ännu inte lagt farm ett eget förslag i frågan.
Den 16 april kommer riksdagen rösta om oppositionens förslag att anta en lag enligt den utredning Hans Regner lade fram för ett år sedan.
– Det här är en viktig rättvisefråga. Riksdagsledamöter som exempelvis Birgitta Olsson (fp) och Fredrik Federly (c) har tidigare sagt sig stå upp för hbt-personers rättigheter. Nu har de chansen att vad deras ord betyder i handling, säger LiseLotte Olsson (v) riksdagsledamot i Civilutskottet.
Reaktionerna från de nio ledamöterna i moderaterna, centerpartiet och folkpartiet har varit ljumma.
Idag kallar Olof Lavesson (m), en av de som fått brevet oppositionens utspel för ”plakatpolitik”.
– Äntligen kan vi se fram emot en proposition i frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning! Efter tolv år av prat, löften och paraderande i pride-tåg utan att leverera ett jota, är det skönt att vi äntligen ser lite aktivitet från en sittande regering, säger han.
– Nästan samtliga riksdagspartier har tagit aktiv ställning för könsneutrala äktenskap. Det innebär att vi kan se fram emot en bred majoritet i riksdagen till stöd för den utlovade propositionen.
Justitieminister Beatrice Ask lät i samband med att Norges regering i förra veckan presenterade sin proposition om en könsneutralt äktenskapslagstiftning hälsa QX via sin pressavdelning att en proposition kan väntas tidigast till hösten. Oppositionsledaren Mona Sahlin (s) sa samtidigt till QX.se att det var ”jättepinsamt” för svenska regeringen att Sverige hamnar efter Norge, samtidigt ”jätteroligt” för Norge.
I regeringen har samtliga partier utom kristdemokraterna tagit ställning för att äktenskapet skall bli könsneutralt.