Hamburgs borgmästare Ole von Beust, från förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU, förlorade sin absoluta majoritet i delstatsvalet i februari. Men genom en allians med Gröna Alternativa Listan GAL kan han nu behålla makten . Koalitionsavtalet undertecknades den 17 april och innehåller en rad homopolitiska åtgärder. Man satsar bland annat på rådgivning för unga lesbiska och bögar samt undervisning i skolan om homosexualitet. Samkönade par i Hamburg ska jämställas med heterosexuella när det gäller regler för efterlevandepension. På det nationella planet vill man aktivt arbeta för jämställd beskattning.
Regeringsprogrammet välkomnas av Lesben-und Schwulenverband in Deutschland (LSVD). Organisationen uttrycker förhoppningar om att CDUs nya kurs i Hamburg öppnar upp för en omsvängning av kristdemokratisk homopolitik. Traditionellt har CDU motsatt sig lika rättigheter för HBT-personer.
Att de gröna kommer att gå i koalition med Ole von Beust är dock en politiskt het fråga. Han har varit borgmästare sedan 2001, då han kunde ta makten genom att ingå en pakt med ett högerpopulistiskt lokalparti. Ett parti som vann röster på löften om mer lag och ordning.
Dess ledare Ronald Schill orsakade 2003 skandal genom att hota att outa borgmästaren. Samma år berättade von Beusts pappa i en tidskriftsintervju om sonens homosexualitet. Hamburgs regeringschef dock inte ens efter att han outats något större engagemang för homofrågor och har inte heller, i motsats till de öppna borgmästarna i Berlin, Oslo och Paris blivit en gallionsfigur för communityt.
Tvärtom kritiserades hans regering för nedskärningar i HBT-projekt och så sent som 2007 fick Ole von Beust kritik för att han inte deltog i Hamburg Pride.