Sedan en tid är det klart att alla bussar i Stockholms innerstad kommer att ha regnbågsflaggor i samband med EuroPride.
Beslutet har tagits av SLs VD Ingemar Ziegler.
– Det är fattat eftersom vår VD förstått att det finns en bred politisk vilja bakom förslaget, berättar presschefen Björn Holmberg för QX.se
Förslaget har diskuterats under våren och ett smärre politiskt käbbel har utbrutit mellan Trafik- och planeringslandstingsrådet och SLs styrelseordförande Christer Wennerholm (m) och oppositionslandstingsrådet och SLs styrelses 2:e vice ordförande Lars Dahlberg (s) om vem som är mest engagerad för att regnbågsflaggor skall pryda bussarna.
Den 12 mars skickades ett brev från Wennerholm, Dahlberg och SL-styrelsens 1:e vice ordförande Lennart Rohdin (fp) till SLs VD om hur kollektivtrafiken skall sponsra EuroPride. I brevet konstateras att såväl Stockholm Stad som Flygbussarna redan sponsrar festivalen. Bland förslagen om tänkbar aktivitet fanns regnbågsflaggning med. Dessutom diskuterades fria SL-resor till volontärer, annonsering i festivalinformationen, speciella 7-dagarskort och ”viss form av specialtrafik under festivalen”.
Den 28 april gick Lars Dahlberg ut i ett pressmeddelande där han förklarade att han skulle driva på i frågan, vilket fick majoriteten att irriterat påpeka att det utspelet var onödigt eftersom alla ordförandena redan stod bakom idén.
Inför SL-styrelsens möte idag tisdag har ytterligare pressmeddelanden sänts ut från Wennerholm och Dahlberg.
– Pridefestivalen är ett stort folkligt evenemang som uppskattas av många. Över 45000 personer väntas besöka festivalen. Det känns naturligt att SL visar sitt engagemang och stöd för allas lika rätt och ökad tolerans, därför kommer SL:s innerstadsbussar att flagga med regnbågsflaggan under EuroPride i sommar, säger Christer G Wennerholm.
Och Lars Dahlberg säger idag.
– Jag förutsätter att de borgerliga partierna går med på det här förslaget eftersom det fanns med som exempel på bra samarbeten för SL i ett gemensamt förslag till SL-styrelsen från mig, moderata SL-ordföranden Christer Wennerholm och folkpartistiske vice ordförande Lennart Rohdin tidigare i vår.
Och Christer Wennerholm kommenterar.
– Vi har varit överens över blockgränsen om att visa vårt stöd till EuroPride sedan mars, därför blir det pinsamt när Lars Dahlberg (s) nu försöker göra politik av något som redan är på gång och åtgärdat.