I veckan avslutades ANSOs konferens Students for Transgender Inclusion, som ägde rum i Århus, Danmark. SFQ är svensk medlemsorganisation i ANSO, Association of Nordic LGBTQ Student Organizations, och fanns såklart på plats. Det är den första konferensen i sitt slag, som samlar HBT-aktivister från hela den nordisk-baltiska regionen, kring frågor om trans i relation till högre utbildning.

Under konferensveckan behandlades ämnen som Queerteori och trans?, Trans och högre utbildning, Trans och populärkultur, och diskussioner kring intersektionalitet och studentrörelsens roll. Deltagarna kunde välja att fördjupa sig inom specialområden och direkta resultat av konferensen är en webbsida med samlad information med transrelevans, som kommer att fungera som en portal för både deltagande organisationer men också för en intresserad allmänhet, med tips på hur en organisation blir transinklusiv, vad trans har med högskolefrågor att göra, länkar till relevanta organisationer och film-, bok- och informationstips, bland mycket annat. Sidan är under uppbyggnad och ligger för tillfället på transweb.wordpress.com

Från SFQs håll deltog bland andra deltog undertecknad som är mentor för projektet samt SFQs EVS-volontär Monika Grzywnowicz som är projektledare. Monika berättar: ”Det har varit en intensiv konferens, och jag är otroligt nöjd med både arbetet under veckan men kanske ännu mer med resultaten som kommer ur konferensen. Vi ser hur många organisationer återvänder hem med dels fördjupad kunskap, men också med en helt ny motivation och inspiration, för en mer jämlik HBT-rörelse. Vi har också lyft frågor om högre utbildning, och om transfrågor i relation till sport. Jag tror att fortsättningen av projektet kommer att betyda mycket för diskussionen om trans i studentrörelsen”.

Linda Elstad, Alex Fridunger

Konferensen är en del av ett större projekt som löper över hela 2008, vars målsättning är att höja kunskapen och aktiviteten kring transfrågor i ANSO och dess medlemsorganisationer. Just nu håller ett material kring transfrågor på att tas fram som översätts till den nordiska och baltiska regionens alla språk, för att stötta de deltagande organisationernas lokala arbete. Projektet avslutas med ett nordiskt-baltiskt genomförande av Transgender Day of Remembrance i november 2008. SFQ kommer fortsatt vara drivande i projektet och lyfta frågor om trans i högre utbildning, bland annat under sommarens Europride.