Florin Buhuceanu, en av arrangörerna och vice ordförande för hbt-organisationen ACCEPT. Jag frågade honom om hans dina tankar inför årets Pride?
– Förra året kom jag och mina vänner med packade ryggsäckar förberedda på en natt i häktet. Vi vågade inte hoppas på att polisen skulle stå upp för vår rätt att demonstrera. Men det gick bra och vi hoppas att det kommer bli en Pride utan våldsamheter i år också. Men jag är orolig, situationen för hbt-personer är mycket dålig i Rumänien.

Vilken inställning har den rumänska heterosexuella allmänheten till hbt-personer?
– 40 procent tycker fortfarande att homosexualitet bör bestraffas med fängelse, de flesta andra ser det som en sjukdom som ska botas. Först 2001 fick vi efter mycket lobbying igenom en lag om förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Innan dess var homosexualitet fortfarande olagligt. Människor fängslades enbart för att de var homosexuella. Med den bakgrunden och utifrån att media fortfarande skildrar homosexualitet som något mycket negativt och anklagar oss för att “rekrytera” när vi bara kräver våra mest grundläggande männskliga rättigheter, är det inte förvånande att folket är så intolerant. Media är inte neutrala.

Hur har detta påverkat Rumäniens hbt-personer?
– Många är rädda för att vara de de är på grund av den hotfullhet som finns i samhället. Man accepterar inte sig själv och vågar inte komma ut. Detta påverkar på en community-nivå; endast fyra hbt-personer i hela Rumänien är helt öppna och få vill engagera sig i hbt-rörelsen.

Hur ser utvecklingen ut gällande hbt-personers situation i Rumänien?
– Flera extrema organisationer blir allt mer konfrontativa och våld hör till vardagen för hbt-personer som är öppna. Lagstiftare försöker inskränka rätten att träffas och uttrycka sig för hbt-personer. Många politiker gör extremt hårda uttalanden i media som framkallar och legitimerar våld, utan att det får några lagliga konsekvenser. Det är mycket oroande att det kan se ut så här i ett EU-land. Samtidigt finns det vissa ljuspunkter. Media har blivit något bättre sen vi började jobba, vi har fått igenom en lag som förbjuder diskriminiering inom livets alla områden, inte bara inom arbetslivet och vi har några allierade politiker som vågar stå upp för minoriteters rättigheter.

Vad betyder Bukarest Pride för hbt-personer i Rumänien?
– Pridefestivalen är en bra strategi på lång sikt. Visst, den provocerar många och väcker våldsamma reaktioner hos allmänheten och extremister men annars hade det inte blivit någon förändring alls. Hbt-personer måste börja synas. Pride kan fånga upp de hbt-personer som vill stå upp för sig själva. Men många är rädda med rätta och vi måste gå försiktigt fram.

Vad betyder Pride för dig?
– Pride 2005 betydde otroligt mycket. Vi trodde att kanske 30-40 personer skulle komma 600 dök upp. Det är väldigt känslomässigt för mig att tänka på och jag kan fortfarande inte titta på bilder utan att gråta. Vi förväntade det värsta. Pridedeomstrationen var utsatt för många bombhot och andra hot om fysiskt våld. Vi visste att polisen inte skulle skydda några jävla homos. Men den internationella närvaron, bland annat av en svensk grupp blev väldigt betydelsefull. Vi märkte att vi inte var ensamma. Att det finns solidaritet. Folk måste veta att de inte jobbar isolerade utan att stöd finns. 100-tals personer kom från runt om i världen och utsatte sig för samma hot, och samma glädje. Jag är otrologt tacksam mot alla som vågar demonstrera en gång per år.


accept-romania.ro


Rumänien i QX GayMap