Dragfestivalen avslutades i söndags med fest i den mångkulturella stadsdelen Kreuzberg. Efter att ha lämnat festen blev sju kvinnor överraskade av flera passerande bilister som skrek homofobiska slagord. Männen hoppade ur sina bilar och slog brutalt ner kvinnorna på marken för att sedan fortsätta sparka och stampa. En kvinna förlorade medvetandet i fem minuter, en annan fick föras till akutmottagning.
Gärningsmännen sägs ha kopplingar till Grå Vargarna, en turkisk fascistorganisation. Ändå är sådana homofobiska övergrepp inte ett invandrarproblem utan ett samhällsproblem, betonar Dragfestivalens arrangörer. Redan tidigare på kvällen hade fotbollsgalna och ölberusade tyskar trakasserat deltagarna i festivalen.
Festivalens avslutningsfest hölls på SO 36, ett ställe känt för sina populära HBTQ-evenemang. Inte minst Gayhane, de orientaliska klubbnätterna med DJ Ipek i spetsen har kultstatus. Gayhane har uppmärksammats i till exempel New York Times som en unik mötesplats för muslimska HBT:are.
Men den senaste tiden har Gayhanes gäster vid flera tillfällen hotats och attackerats. Gärningsmännen ligger i bakhåll utanför klubben i väntan på sina offer.
Folk i Kreuzberg är rädda men vill inte låta sig skrämmas och nedtystas. Stadsdelen har en lång tradition av protestkultur och revolt. Redan dagen efter de brutala övergreppen hölls en demonstration med runt 3000 deltagare, en kraftfull manifestation under mottot ”SMASH HOMOPHOBIA!”.


SO 36 i QX GayMap