-Jag är hedrad av inbjudan att vara en av invigningstalarna för Stockholm EuroPride. Speciellt eftersom jag bor i ett land som fortfarande har stora tabun när det gäller hbt-frågor, säger Manvendra Singh Gohil i ett pressuttalande.
Prinsen blev internationellt känd efter att han gjorts arvlös av sin familj då han kommit ut öppet som homosexuell. Manvendra Singh Gohil är son till en maharajah från en mer än 600 år gammal dynasti i Rajpipla, Gujarat i västra Indien. Han är ordförande för hiv-organisationen Lakshya Trust i Indien och har medverkat i en Oprah Winfrey-talshow om situationen för hbt-personer världen runt.
– Vi har valt Manvendra Singh Gohil för att han kan ge EuroPridebesökarna en påminnelse om hur situationen för hbt-personer ser ut i andra delar av världen, långt utanför Europa, berättar Stockholm Prides ordförande Jonah Nylund.
Årets tema på EuroPride är Swedish Sin Breaking Borders med betydelsen att uppmärksamma situationen internationellt.
Prinsen Manvendra Singh Gohil kom ut öppet som homosexuell 2006 och gjordes då arvlös av sin familj. Idag är han dock försonad med familjen och har återfått sina titlar. Enligt uppgifter på Wikipedia förklarade han i januari i år att han genom adoption vill ta sitt ansvar för att föra sin ätt vidare. Homosexualitet är fortfarande förbjudet i Indien med möjliga men inte utdömda straff upp till livstids fängelse. Singh Gohil har med sin öppenhet blivit en viktig offentlig person i den indiska hbt-rörelsens arbete mot homoförbudet, paragraf 377, i landet strafflagar.
Stämningen inför EuroPride börjar nu hetta till rejält. På onsdag släpps programmet officiellt men senast veckorna börjar pressmeddelanden från en rad aktörer troppa in.

Den 25-27 juli arrangeras Stockholm Queer Filmfestival med filmvisningar på Klarabiografen och Studio 3 i Kulturhuset.
Filmfestivalen visar den gripande dokumentärfilmen ”Freeheld” om Laurel Hesters kamp för rättvisa när hon drabbas av cancer och vill skänka sina pensionsförmåner till sin partner Stacie så att hon skall kunna bo kvar i deras gemensamma hem.
– Filmen är flerfaldigt belönad, bland annat på Sundance Filmfestival och fick en Oscar i klassen Best Documentary, Short subjects, berättar Erik Alm, programkoordinator för filmfestivalen.

Den 1-3 augusti arrangeras Sober Pride av Gay AA Lost & Found-gruppen. AA-gruppen håller ett konvent liksom festarrangemang och gemensamt deltagande i andra fester under festivalen. Sober Pride arbetar hårt för att få ett stort internationellt deltagande.

Stockholm Pride har i ett pressmeddelande valt att profilera fyra artister som är inbokade för att uppträda på flera av festivalens scener: QBoy, God-Des and She, Bitch & Ferron och Joshua Klipp.
Den brittiske rapparen QBoy inviger Pride Ung den 29 juli. En festival för de yngsta Pride-deltagarna som öppnar på Lava i Kulturhuset den 29 juli. QBoy står även på Dansbanan-scenen i Pride Park och en dokumentärfilm om honom visas i Pride House som i år håller till i Stadsteaterns lokaler.
Pop, dance och R’n’B-inspirerade Joshua Klipp kommer till Pride House för att berätta hur rösten ändrades efter hans ”transition” från kvinna till man. Dessutom uppträder han på stora scenen i Pride Park. Där uppträder även New York/kanadensiska duon Bitch & Ferron. Och de kommer även spela på Kulturhusets tak under festivalen. God-Des and She spelar hip-hop och soul och är mest kända med låten ”Lick it” från L-Word. De spelar dels på Kulturhusets tak och dels på Dansbands -scenen i Pride Park.

Tema EuroPride på Qruiser
Stockholm Prides hemsida

Läs tidigare artiklar om Manvendra Singh Gohi

Indisk prins arvlös efter att han kom ut som gay Mediabevakande grupp startad i Indien