Den 17 juni beslutades om nya riktlinjer för Försvarsmaktens Uniformsreglemente. Beslutet innebär att Försvarsmakten inte längre ser Prideparaden som en politisk demonstration. Därmed kan personal inom Försvarsmakten delta i paraden i sina uniformer.
– Vi har länge väntat på ett besked från Förvarsmakten i frågan, säger föreningen HoFs ordförande Ulrika Hansson. Äntligen kan jag och mina andra stolta kollegor få visa vår helhet, i synnerhet under prideparaden. Att detta sker inför Europride är enastående. Vi är jätteglada och lyckliga över detta! Nu kan vi visa hur långt Förvarsmakten har kommit i sitt mångfalds- och antidiskrimineringsarbete!
Hof, Föreningen för Homo- bi och transpersoner i Försvaret noterar i sitt pressmeddelande att det enda exempel man känner till där militär deltagit i uniform i en Prideparad är Royal Air Force vid Manchester Pride för några år sedan.
– Att få gå i uniform under Prideparaden kommer att bli en extra stolt känsla nu i årets parad. Vi har chansen att visa andra nationer vart nivån skall läggas! Visa upp att Sverige är ett föregångsland! menar Ulrika Hansson.

När Stockholmpolisen fick gå med uniform i Pride-paraden väckte det en het debatt inom poliskåren. Gaypoliserna och sympatisörer har dock sedan 2002 kunnat delta i sina uniformer.


hof.org.se