Det var Marias syster som hjälpte henne ta sig ur missbruket, och nu vill Maria sätta fokus på unga HBT-människors hälsa. Hon tycker det är skrämmande tyst kring missbruk i gayvärlden. – Det behövs fler mötesplatser som är alkoholfria för HBT-personer, säger hon i en intervju för qx.se.

– Jag kan jobba med det här politiskt genom att berätta om mina egna erfarenheter. Det har jag känt mig hindrad att göra tidigare när jag inte varit öppen med min bakgrund. Det känns som det inte finns någon ung politiker som berättar om hur farligt det är med droger.

Varför började du använda kokain?
– Jag var deprimerad, hade kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin och gick på antidepressiva mediciner. Jag var rätt vilsen och hade dåligt självförtroende, och när ett förhållande tog slut så mådde jag så dåligt att jag gjorde det här, mitt livs stora misstag. Det finns en press på unga att vara lyckade och passa in i en norm med jobb, skola och privatliv, och det är en anledning till att fler unga mår dåligt.

Hur tog du dig ur missbruket?
– Jag har en syster som gav mig en present i form av ett brev och en sång. Hon visste att jag mådde dåligt, men inte att det berodde på det här. Jag blev så berörd att jag kände att jag måste vara ärlig med henne. Det var det som fick mig att lämna det livet.

Vad har du sett av droger i gaysvängen?
– Det var innan jag kom ut som jag tog kokain, men jag märker av droger på gayklubbar eller när man pratar med folk. Det finns ett problem om man som ung är deprimerad genom komma ut-processen, och det kan göra att man testar droger.

Droger är inte något nytt, i synnerhet inte i vissa partykretsar. Men varför snackas det så lite om det offentligt tror du?
– Det är en svår fråga… jag vet faktiskt inte. Unga hbt-personer är överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa, men det talas inte så mycket om det.

Vad innebär den här tystnaden tror du?
– Anledningen till att ingen vill berätta om det, i synnerhet när det gäller kokainmissbruk, är att så länge man håller ihop sitt liv utåt är det accepterat. Sen är det ju kopplat till alkohol. Dom som tar droger missbrukar ofta alkohol. Det behövs fler mötesplatser som är alkoholfria för HBT-personer!

Du valde att berätta om det här i UNF:s tidning för en vecka sedan, vad har du fått för reaktioner hittills?
– Bara positiva. Jag var rädd först att folk skulle bli besvikna eller arga. Min förhoppning är att jag kan nå ut till någon och berätta för den personen att göra något bra med sitt liv. Sluta missbruka! Alla ni andra, testa aldrig droger!

Under Pride anordnar Gay AA i Stockholm ett öppet internationellt konvent för nykter och drogfri gemenskap. www.soberpride.org


SoberPride i QX GayMap