Barack Obama har tagit ställning mot ett lagförslag om att ändra Kaliforniens konstitution så att högsta domstolens beslut om att öppna äktenskapet för samkönade par skulle upphävas. Förslaget kommer bli en av de folkomröstningar som hålls i samband med höstens presidentval.
Homopar har kunnat gifta sig i Kalifornien sedan den 16 juni i år.

I ett brev till San Francisco-baserade organisationen Alice B Toklas Lesbian Gay Bisexual Transgender Democratic Club som publicerades på deras hemsida den 1 juli, skriver Obama: ”Jag är stolt över att förena mig med och ge mitt stöd till HBT-samhället i en insats för att sätta vår nation på den kurs som erkänner full legal jämställdhet åt HBT-amerikaner. Därför ger jag mitt stöd till samkönade par lika rättigheter och förmåner såväl federalt som på delstatsnivå. Det är därför jag för att dra tillbaks såväl ”Defence of Marriage Act” som ”Don’t Ask Don’t Tell”-policyn och är för att anta lagar som skyddar HBT-amerikaner från hatbrott och diskriminering på arbetsplatsen. Och det är därför jag är motståndare till de splittrande och diskriminerande ansträngningarna för att ändra Kaliforniens konstitution, liksom andra liknande ändringsförslag till USAs konstitution och de i delstaterna.”

Jag vill gratulera alla er som genom att gifta er de senaste veckorna visat er kärlek för varandra”, la han till.

Obama har upprepade gånger de senaste veckorna sagt att han anser att äktenskapet är reserverat för man och kvinna. Och att han stöttar partnerskap, men inte äktenskap, för samkönade par.
Så att han gratulerar samkönade par till deras giftermål och motsätter sig begränsningar för samkönade pars förening verkar markera en ändring i hans position. Så tolkar åtminstone ett antal hbt-aktivister hans brev.
Andra aktivister frågar sig dock om Obama både vill ha kakan och äta upp den, och anpassar budskapet beroende till vem han talar.

Republikanernas presidentkandidat John McCain ger sitt stöd till initiativet för att ändra Kaliforniens konstitution.
– Jag stöttar initiativet från folket i Kalifornien för att erkänna äktenskapet som en unik förening mellan en man och en kvinna, precis som vi gjorde i min hemstat Arizona, sa McCain den 26 juni. Jag anser inte att domare skall ta den här typen av beslut.
Faktum är att Arizona inte har något konstitutionellt förbud mot samkönade äktenskap – det rör sig endast om en vanlig lag. Ett förslag om förbud i konstitutionen kommer dock röstas om i valet den 4 november.
McCains uttalande väckte ont blod hos den republikanska HBT-gruppen Log Cabin Republicans.
– Hans inställning till detta förslag skadar homosexuella familjer, sa ordföranden Patrick Sammon. Vi anser inte att han skulle ha blandat sig i denna delstatsfråga. Att ge sitt stöd till detta förslag hänger inte samman med senator McCains syn på federalism. Att ge sitt stöd till ett förbud i Kalifornien sänder fel signaler till de oberoende väljare som kommer att avgöra detta val eftersom det ger intrycket av att han ger efter för trycket från socialkonservativa ledare.