När Politikerbloggen.se för andra året delade ut Nyhetspriset för medborgarjournalistik vid Almedalsveckan var det debattören Oscar Swartz som fick ta emot utmärkelsen.
Priset fick han för att ha dragit igång debatten om FRA-lagen.
– Priset kändes välförtjänt eftersom jag koncentrerat mig på obetalt bloggande för att se hur man kan påverka i den nya nätvärlden, säger Oscar Swartz till QX.se.
– Jag skrev om FRA-lagen redan våren 2006 i en rapport för tankesmedjan Timbro. Min första tidningsartikel om FRA-lagen kom i SvD i januari 2007. Veckorna innan omröstningen i år jobbade jag bara med FRA, mest på bloggen. Gammelmedia styrs trots allt av redaktörer. Några debattartiklar, ledarskribenter och kolumnister räckte inte för att väcka nyhetsredaktionerna. Men i bloggosfären kan alla publicera sig utan att passera de där grindvakterna som filtrerar materialet. När allt fler började förstå vad som var på väg att hända fick frågan äntligen eget liv.
Och just kritiken mot traditionella medier betonades i Politikerbloggens kommentar.
I en tid där den personliga integriteten lever under ständiga hot har Oscar Swartz gång på gång dragit ner byxorna på makten.
FRA-lagen, menar Oscar Swartz har påverkat inte bara politiskt engagerade bloggare.
– Det var fantastiskt att se bloggare som i vanliga fall bara skrev om hockey eller om stenåldersdieter plötsligt slå larm och ursäkta sig inför läsarna att dessa bara måste inse vad som var på väg att hända i riksdagen, säger Oscar Swartz och sammanfattar kritiken:
– Att nästan all internettrafik skulle kopieras över till en statlig avlyssningsmyndighet för analys. Det blev en mailstorm mot både riksdagsledamöter och redaktioner som folk tyckte borde vakna och börja granska lagen.
Oscar Swartz skrev en debattartikel på QX.se om lagen, ”eftersom att hoppet om nej-röster till stor del fanns hos liberaler som samtidigt var öppet homosexuella eller mycket HBT-vänliga”.
Och nu hoppas han att EuroPride skall bli en arena för protester mot FRA-lagen.
– Jag hör att HBT-aktivister funderar på formerna just nu, säger Swartz.

HBT-samhället måste ta strid mot FRA-lagen