Senatorerna John Kerry, (demokrat, Massachussetts)., and Gordon Smith, (republikan, Oregon), lyckades att få förbudet avskaffat i samband med ett beslut kring ett stödpaket för hiv/aids, PEPFAR, the President’s Emergency Plan for AIDS Relief.

Nu skall förslaget vidare för att godkännas av presidenten George W. Bush som vill få igenom ny finansiering till PEPFAR.
– Vi välkomnar att Senaten nu tar avstånd från denna orättfärdiga och svepande regel som gör det omöjligt att resa till USA för enskilda hiv-positiva, sa Human Rights Campaigns ordförande Joe Solmonese i en kommentar.
– Hiv-förbudet är ineffektivt, onödigt och helt enkelt dåligt ur folkhälsosynpunkt, sa Rachel Tiven, chef för Immigration Equality. Det är extra skadligt för homofamiljer som inte kunnat dra fördel av de undantag som gällt för par av olika kön. Senatens ändringsförslag är välkommen om än senfärdigt.

PEPFAR innebär att 48 miljarder dollar sänd till Afrika de kommande fem åren för att bekämpa aids, malaria och tuberkulos. Senator Joseph Biden (demokraterna Delaware) kallade förslaget ”det enskilt mest betydelsefulla som presidenten gjort”.

Tidigare i år uppmärksammades förbudet i Sverige då Alacazar-sångaren Andreas Lundstedt nekats inresa till USA efter att han kommit ut öppet som hiv-positiv.