Skriften Våldsamt lika och olika bygger på en studie från 2006 där 2 013 av RFSL:s medlemmar svarat på frågor om fysiskt, psykiskt och sexuellt våld i samkönade parrelationer.

Studien visar att en fjärdedel av de tillfrågade någon gång hade blivit utsatta för våld av sin partner. Endast sex procent anmälde händelsen till en myndighet.

– Det var överraskande få, tycker Carin Holmberg, fil dr vid Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet, som utfört undersökningen tillsammans med Ulrica Stjernqvist, fil mag vid samma institution.

En annan tydlig tendens är att det i kvinnliga relationer oftast är den äldre som misshandlar den yngre, medan det i manliga relationer är tvärt om.

Genom att publicera resultaten som en populärvetenskaplig text vill RFSL ge en ”kunskapsbas” åt alla som möter HBT-personer utsatta för våld i en parrelation, något som Carin Holmberg är glad åt.

– Den här frågan diskuteras för lite och det är suveränt att det som försiggår i forskarvärlden blir känt för allmänheten.

Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL, menar att kunskap om HBT-personers livsvillkor är särskilt viktiga inom vård och omsorg, där kränkningar annars kan förekomma.

– Okunskapen kan resultera i direkt farliga situationer när förövare och offer behandlas som två vänner av vården, säger Sören Juvas

Carin Holmberg, som även är aktiv i RFSL Brottsofferjour, förklarar att antalet tillfrågade i undersökningen är för lågt för att dra några definitiva slutsatser, men att studien ändå är ett underlag för diskussion i en fråga som sällan lyfts fram.

– Kvinnorörelser har drivit frågan om våld i heterosexuella relationer järnhårt sedan åttiotalet så där finns det en medvetenhet i frågan på ett annat sätt, säger Carin Holmberg. Det händer att personer som lever i en samkönad relation och har utsatts för en regelrätt våldtäkt hör av sig till mig på Brottsofferjouren och undrar om det är något man ens kan anmäla. Man vet inte om det man utsatts för klassas som övergrepp eller inte, eftersom problemet inte synts tillräckligt.

Läs skriften som ett pdf-dokument här!