Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, som numera även uttalat inkluderar transpersoner i sitt arbete, har idag släppt vilka som tilldelas deras priser för ett bra hbt-år.
Årets Laks, dvs lax, den som simmar mot strömmen, går till Morten Kjærum, nyutnämnd direktör för EUs byrå för grundläggande rättigheter. LBL hyllar den 51-årige människorättskämpen för att han under många år arbetat för att ge ett bättre skydd även gällande sexuell läggning.
– Vi är glada över att tilldela Morten detta pris och ser fram emot att han fortsätter arbeta för sexuella minoriteter inom EU, säger LBLs Kristoffer Petterson i en kommentar. Det finns en stor del arbete kvar för att säkra lika rättigheter överallt i EU och med detta pris vill vi utdela en ryggdunk inför det framtida arbetet.
LBL delar även ut priset Årets politiker. Det går till Per Clausen från det gröna vänsterpartiet Enhedslisten. Han hyllas för att han lagt förslag i Folketinget som gäller transsexuellas och transpersoners rättigheter. Hans lagförslag som omfattade namnlag, könsbestämning i personnummer, pass och körkort liksom reglerna för könskorrigerande operationer, gick inte igenom. LBL hyllar honom dock för hans ”framsynta arbete för en minoritets rättigheter”.
Årets Regnbågsperson blir Leonora Christine Skov för att hon ”ger uttryck för åsikter om livet som lesbisk med rött läppstift.”, Skov har bland annat arbetat med antidiskrimineringskampanjen, giv plads som drevs av Salon Oriental, en del av LBL som samlar hbt-personer med annan etnisk härkomst än dansk.

Leonoras blogg
givplads.nu

Köpenhamn i QX GayMap