I höst har regeringen ”vår avsikt” att lägga en proposition om den nya äktenskapslagstiftningen. Det bekräftade i går justitieminister Beatrice Ask (m) vid en interpellationsdebatt i riksdagen.
Beskedet kom i en debatt med socialdemokraternas Thomas Bodström som ville ha svar på om den väntade propositionen kommer följa utredningens förslag från våren 2007, eller om det blir en kompromiss med Kristdemokraterna. Han oroade sig för det han menar är en utdragen behandling av frågan. Han jämförde remisstiden för FRA-lagen som klarades av på några veckor medan den var ett halvår i frågan om äktenskapslagstiftningen.
– Då förstår alla, inte minst vi som arbetar i riksdagen, att detta är bara ett sätt att vinna tid, sa Bodström. Det är möjligt att man har hittat en väg att köra över Kristdemokraterna. Jag hoppas det. Jag önskar dig all framgång i det arbetet.
Bodström betonade att det finns en övervägande majoritet i riksdagen för att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning, vilket Ask höll med om.
– Även om det finns majoriteter i alla partier vet vi också att det i alla partier finns människor som har olika uppfattningar också i den här frågan, påpekade hon och la till att ”man ska också respektera en minoritet och på olika sätt se till att den blir hanterad.”
På Bodströms oro om ifall propositionen kommer att följa utredningens förslag kom inget tydligt svar. Kortfattat innebär utredningsförslaget att nuvarande äktenskap öppnas upp även för samkönade par men undantag görs så att vigselförrättare inom religiösa samfund kan neka vigsel av homosexuella,
– Jag försökte antyda i mitt svar att det inte är bara den här frågan, den stora stridsfrågan, som finns att hantera, sa Beatrice Ask i debatten.
– Det finns också andra frågor som är av mer praktisk art där vi har anledning att försöka se till att det blir bra regler. Det gäller hur äktenskap ska ingås, vem som ska få vara vigselförrättare och annat. Det är sådant som kanske inte i första hand finns med i debatten men som ändå är oerhört centralt och som ställer till en del problem i verkligheten, för både enskilda människor och myndigheter, som vi sedan får hantera i efterhand. Vi är lite noga i detaljerna.
Thomas Bodström fortsatte pressa Ask på om det är det förlag på lösning som utredningen kommit fram till som skall presentras eller ej.
– Jag har ingen annan uppfattning än den som den moderata partistämmans majoritet hade, och den uttalade att vi ska ha en könsneutral äktenskapslagstiftning, svarade Ask. Det säger inte exakt hur en proposition ska se ut, därför att den innehåller mer än en fråga. Jag har ingen annan uppfattning än partiets majoritet, och vårt parti är ett parti av flera som ingår i regeringen.
Till hösten kommer av allt att döma ett färdigt förslag från oppositionen som följer utredningens förslag, trots att såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet är kritiska mot att religiösa samfund som inte är beredda att viga samkönade par kan ges generell vigselrätt.
Möjliga kompromisser för att hålla ihop regeringen är att i en gemensam äktenskapslagstiftning ha kvar de särskiljande begreppen partnerskap och äktenskap. Samma lag, men olika begrepp.
Den kompromissen kommer dock med största sannolikhet inte accepteras av vare sig opposition eller de borgerliga riksdagsledamöter som är mest engagerade i hbt-frågor.
En annan lösning kan vara att enligt modell från flera europeiska länder föreslå införandet av civiläktenskap i Sverige. Eventuella privata vigselceremonier av religiös eller annan karaktär hålls då utanför det staten reglerar. Det är en linje som såväl miljöpartiet som vänsterpartiet drivit och regeringen kan därmed samtidigt som man hittar en lösning på sina egna problem slå in en kil i oppositionen.
Problemet med en civiläktenskaps-lösning är att den kyrkliga vigseln, som samtidigt har en juridisk giltighet, har en mycket stark folklig förankring efter århundraden av statskyrka.
I Norge, där det könsneutrala äktenskapet infördes tidigare i år och där man fortfarande har en statskyrka, har man för kyrklig vigsel en lösning enligt samma modell som föreslås i den svenska utredningen. De präster och religiösa samfund som vill behöver inte viga samkönade par, trots att det kan uppfattas som diskriminerande.
Med gårdagens debatt kom en av höstens hetaste politiska fråga upp på tapeten