– Detta är en senkommen reform som bidrar till at göra Australien till ett mer rättvist samhälle, sa Rodney Croome, talesperson för Australian Coalition for Equality. Vi uppmanar nu regeringen att snabbt arbeta för att få bort diskrimineringen mot samkönade par och deras barn inom familjelagstiftningen, så som de lovade vid senaste valet.
Australiens Attorney general Robert McClelland förklarade att propositionen innehåller ändringar i 68 Statsförbundets lagar och påverkar 19 regeringsdepartement.
– Förändringarna kommer ge rent praktiska förändringar för en grupp av våra medaustraliensares liv. En grupp som diskriminerats allt för länge, sa han. En viktig del är att barn inte kommer diskrimineras på grund av hur deras familj ser ut… Det är hög tid att vi nu slutar med Statsförbundets lagar upphör att behandla människor olika på grund av deras kärlek.
McClelland la till att det inte kommer påverka heterosexuellas äktenskap att man nu avskaffar diskrimineringen mot homosexuella par.
– Regeringens syn på äktenskapet… reflekterar den vitt spridda uppfattningen i samhället att äktenskap är mellan man och kvinna, sa han.
Några oppositionspartier har tagit avstånd från lagändringarna med motiveringen att det uppmuntrar till polygami, eftersom några som erkänns leva i de facto-partnerskap också kan leva i äktenskap där parterna separerat.
– Det är ett faktum att i några de facto-relationer kan en av partnerna fortfarande vara gifta, åtminstone på pappret och om då de facto-förhållanden saknar grundläggande lagskydd kommer den ogifta partnern legalt och ekonomiskt vara sårbar, speciellt om de facto-relationen upphör, kommenterar Croome.
– Regeringens initiativ handlar om att ge lika skydd till de facto-partners oberoende av deras personliga förhållanden och vi uppmanar med skärpa regeringen att inte ge efter för oppositionens fördomar.


Australien i QX GayMap