Hur kom ni på idén att starta RFSL Västmanland?
– Vi var ett gäng vänner som satt och pratade om vilken stor efterfrågan det fanns hos HBT personer om att ha gemensamma aktiviteter och att få träffa likasinnade. Och, om hur roligt det vore att aktivt kunna påverka samhället i Västerås till att få människors olikheter mer accepterade. Dessutom så skulle Robin, som nu är ordförande i RFSL Västmanlands interimsstyrelse påbörja ett ettårigt projekt genom Västerås Folkhögskolas (VFHSK) nya samhällsentreprenörsskola. Den ska bestå utav att till exempel starta en organisation och därmed kommer RFSL Västmanland att ha tillgång till gratis lokaler för all sin verksamhet. Vi vill passa på att tacka skolan för det.
Hur homovänligt är Västerås?
– Om man som homosexuell kille går runt i stan och håller sin partner i handen, kan man inte undgå att märka hur ovana människor är att se två killar tillsammans. För övrigt så är den enda aktivitet med HBT-tema som vi känner till club KAK och även om KAK är jättebra så är krogen bara till för ett urval av HBT personer. Det här är alldeles för lite evenemang med HBT tema i en stad som Västerås med 130 000 invånare. Alla som vi har haft kontakt med genom det här projektet, har gett oss en mycket positiv respons. Folk har väntat på oss.
Hur långt har ni kommit?
– I slutet av augusti gästades vi av fyra engagerade och entusiastiska personer från RFSLs förbund och RFSL Örebro. Dessa fyra underbara människor och vi fem vänner genomförde tillsammans RFSL Västmanlands födelsemöte.
Just nu håller vi på att förbereda allt som behöver ordnas inför det konstituerande årsmötet som ska starta själva organisationen.
Berätta om Årsmötet
– Den 22 oktober kl 18.00 kommer mötet att äga rum i Västerås folkhögskolas lokaler. Vi har även fått äran att ta emot förbundsordföranden Sören Juvas som gäst under mötet. Alla RFSL medlemmar som är bosatta inom Västmanland och som har betalat sin medlemsavgift till någon RFSL avdelning har rösträtt. Men givetvis är alla som är intresserade välkomna.
Hur har ni tänkt er att verksamheten ska se ut?
– Vi har supermycket förslag på aktiviteter som kommer att bli sjukt bra. Vi har även tänkt se till så att det vid våra träffar finns fika, lite musik, tv-spel eller film, pyssel, tidningar… Någonting att göra för alla som kommer helt enkelt. Det här kommer att vara det enda ställe i Västerås som både har HBT temat, och som är tillgängligt även för personer under 18, så det är klart att vi anpassar träffarna även för dessa personer, liksom för vuxna.
Vilket budskap har ni till de HBT personer som bor i Västmanland och tycker att det här låter intressant?
– Vi tar redan nu gärna kontaktuppgifter på de som vill bli medlemmar i RFSL Västmanland, och skickar därefter ut ett e-mail där det står hur man blir medlem. Vill man bli kontaktad på annat vis så är det bara att berätta hur. Du kan kontakta oss via vår Qruiser-klubb, RFSL Västmanland eller via vår preliminära e-mail. Vastmanland_rfsl.