Diane Schroer hette tidigare David och hade en högre befälsgrad inom den amerikanska försvarsmakten. 2005 erbjöds Diane en tjänst som terroristanalytiker på USAs kongressbibliotek. Erbjudandet om tjänsten drogs dock tillbaka efter att hon förklarat att hon snart skulle byta kön och bli Diane. En federal domare har nu, efter en lång rättsprocess, i en dom fastställt att Diane Schroers medborgerliga rättigheter har blivit kränkta och att hon har rätt till skadestånd. Kongressbibliotekets beslut att inte, som utlovat, anställa Diane betecknas i domslutet som diskriminering på grund av kön. Vid rättegången hävdade man från bibliotekets sida att man inte gjort sig skyldiga till diskriminering. Detta eftersom transpersoner inte skyddas av den federala diskrimineringslagstiftningen inom arbetslivet.

Bevisföringen har kunnat fastställa att man på biblioteket var entusiastiska över att anställa David Schroer – till dess hon avslöjade sin transsexualism”, skriver domaren James Robinson i domen. Det var när Schroer berättade om sin avsikt att uppträda som kvinna på sin nya arbetsplats som man drog tillbaka sitt jobberbjudande för att istället hävda att Schroer inte ”stämde in” på vad man sökte.

Det är särskilt tillfredsställande att domstolen har fastställt att diskriminering mot någon som genomgår könsbyte är olaglig”, förklarar Diane Schroer i ett uttalande från American Civil Liberties Union, ACLU, som företrätt henne i den rättsliga processen. ”Jag har vetat hela tiden att de 25 års erfarenhet jag tillägnat mig i försvaret av vårt land inte försvann då jag bytte kön, så det var svårt att förstå varför jag avfärdades på grund av att jag är transperson för ett jobb som handlade om att utföra de arbetsuppgifter jag är bäst på”, heter det vidare i uttalandet. ACLU menar att domslutet sänder ett ”högt och tydligt” meddelande till amerikanska arbetsgivare att det inte är tillåtet att avskeda eller vägra någon anställning på grund av att personen genomgått ett könsbyte.

I USA finns federal lagstiftning som skyddar mot diskriminering i arbetslivet på grund av ras och kön, men däremot inget skydd på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. I slutet av förra året röstade dock det amerikanska representanthuset igenom ett lagförslag, Employment Non-Discrimination Act, ENDA, om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning. Från början inbegreps även könsidentitet i lagförslaget, men det togs bort av taktiska skäl för att det skulle vara lättare att uppnå en majoritet. För att skydd mot diskriminering i enlighet med denna föreslagna lag ska införas krävs dock först att ett liknande lagförslag även röstas igenom av senaten och därefter undertecknas av presidenten.