lämnade nyligen sin tjänst som chefredaktör för finska journalistförbundets tidning Journalisti. Hon hade fått ny tjänst som chefredaktör på Alma Medias Lapin Kansa i Rovaniemi.
Tjänsten var tänkt att påbörjas den 15 december i år.
Men Johanna Korhonens avskedades från den ännu ej tillträdda tjänsten efter att ha kallats upp till Alma Medias vd Kai Telanne. Till Hufvudstadsbladet uppger koncernens kommunikationsdirektör att det är på grund av att en förtroendekris uppstått.
Men Johanna Korhonen uppger en helt annan berättelse.
Under anställningsprocessen kom aldrig frågan om hur hon lever upp. Utan att kön på partner nämndes diskuterades dennes intresse av att flytta upp till Rovaniemi. Men ingen diskussion fördes om Johanna lever med en man eller kvinna.
Johanna Korhonen uppger till Hufvudstadsbladet att Kai Telanne vid mötet då hon avskedades var ”rasande” och menat att hon ”medvetet vilselett och ljugit” om sin familj. Enligt Korhonen skall Telanne på direkt fråga sagt att hon inte skulle ha anställts om han vetat att hon lever med en kvinna.
Ett ytterligare irritationsmoment skall vara att Johanna Korhonens fru står på Vandas valsedel för vänsterförbundet.
Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Finland och Norden och flera tusen protestmail och SMS har skickats till Alma Media.
I Sverige driver enligt Resumé Alma Media sajten Bovision och man är stor delägare i förlaget som ger ut tidningarna Affärsvärlden, Ny Teknik och Dagens Media.

HBL.fi