Det hela uppdagades när en av de drabbade diagnostiserats som hiv-positiv. Mannen misstänkte att han blivit drogad och våldtagen på ett sexparty, och trodde även att det var där han blivit smittad. När den lokala hälsovårdsmyndigheten i Groningen började få in flera liknande vittnesmål slog den larm och började dela ut flygblad på träffställen för bögar, där de varnade för den typen sexfester och bad om tips om vilka arrangörerna var.

De tre männen som själva är hiv-positiva ska ha fått kontakt med sina offer genom sexpartyannonser på internet. Under dessa fester ska de ha drogat deltagarna med ecstasy och GHB. Därefter ska de sedan våldtagit dem eller sprutat in en infekterad blodcocktail i deras kroppar.

De tre åtalade männen är 35, 48 och 49 år gamla och i förhör har de sagt att motivet varit att osäker sex gav dem kickar. Nu riskerar de upp till 21 års fängelse. Åtalspunkterna gäller våldtäkt , grovt övergrepp och droginnehav.

De utsatta männen är mellan 20 och 40 år. Tolv av de fjorton ska ha smittats med hiv, uppger deras juridiska ombud. Rättegången beräkans pågå under hela veckan.