Den är en fortfarande lätt förvånad men rörd Mian Lodalen som berättar om lördagens utmärkelse som ambassadör för Jönköping.
– Det är helt ofattbart, skrattar hon när QX ringer upp. Jönköping är den stad i Sverige som har den mest negativa attityden till homosexuella och där stod jag riksflatan och tar emot en utmärkelse.
Från scen tackade hon barndomsvännerna och sa bland annat om att prisas av juryn:
– Med mer än en pangad ruta på mitt samvete gör det hela än mer osannolikt.
Och hon avslutade sitt tacktal med att säga:
– Jag lovar att fortsätta hålla fanan högt för revolutionen, homona och naturligtvis Jönköping.
Till QX säger hon att det ”är en ära att få en sådan utmärkelse och att priset visar att det faktiskt har hänt något i stan ”nu är de själva väljer ett öppet gammalt homo som ambassadör”. Hennes kompisar från ockupationen av Brandstationen kommenterade enligt Mian med att ”Om du kan få den här utmärkelsen så kan vem fan som helst få den”. Mian skrattar och lägger till.
– Undrens tid är inte förbi. Det var den sista utmärkelsen jag förväntade mig att få.
I motiveringen står det:
En passionerad låga som under många år hållit debatter brinnande i TV-soffor och i tidningskrönikor. Från flammande tal vid brandstationsockupationer till böcker som bränner till i läsarna – och som dag efter dag bevisar att en goja från Jönköping kan tända ett helt land.
I Mian Lodalens nya bok Dårens dotter är handlingen förlagd till Jönköping.
– I mitt arbete med boken har jag fått tillbaks kärlek till stan, berättar hon för QX. Jag tycker det var ett modigt och väldigt bra val att välja mig.
Hur skall du leva upp till din rolls om Jönköpings-ambassadör nu?
– Jag tror faktiskt att boken som är en Jönköpingsskörna gör mycket av ambassadörskapet, inte minst när jag nu är ute och pratar om den, svarar Mian.